THE SURFDOCTOR - Surfmoni Kristof behoort sinds een kleine tiental jaar tot de BoardX-crew. In het dagelijkse leven is hij werkzaam als sport- en revalidatie-arts.
THE SURFDOCTOR - Surfmoni Kristof behoort sinds een kleine tiental jaar tot de BoardX-crew. In het dagelijkse leven is hij werkzaam als sport- en revalidatie-arts. We vroegen hem naar de gevaren en blessures bij golfsurfen en zijn persoonlijke ervaring hieromtrent.
Recreatief surfen
Surfen staat bekend als een zeer spectaculair ogende sport. Maar in vergelijking met andere extreme boardsporten zijn zware blessures weinig frequent. De reden hiervoor is dat de meeste mensen de surfsport beoefenen zoals wij deze kennen op de camps: zandstrand, geen gevaarlijke stromingen, toezicht van ervaren coaches en redders, … Als er als beginner dan toch iets misgaat, is het meestal het contact met het eigen board dat een kneuzing kan veroorzaken. Om dit te voorkomen gebruiken we op de BoardX surfkampen zachte boards en leggen we in de lessen uitdrukkelijk de nadruk op veiligheid.
Big wave en pro surfing
Pas in extreme condities wordt surfen echt gevaarlijk. Big wave surfen heeft eenzelfde impact als enkele duizenden kilo’s water die met grote kracht op je lichaam terechtkomen. Schouderluxaties, verrekking van pezen en ligamenten en soms zelfs wervelfracturen (breuken) kunnen voorkomen. Zo liep Zarautz local Adur Letamendia (in actie op de foto hieronder) enkele jaren geleden een zware knieblessure op en dreigden zijn big wave plannen in rook op te gaan. Samen met de BoardX-crew hebben we hem naar ons topsportcentrum laten overkomen voor verdere diagnose, behandeling en het opstellen van een aangepast revalidatieprogramma. Een succesverhaal bleek achteraf, want een jaar later was hij genomineerd voor de Billabong XXL-Global Big Wave Awards.
Een tweede belangrijk element is de ondergrond. Een ondiep reef of een rotsondergrond van minder dan een meter onder het wateroppervlak zorgen voor perfecte golven voor pro’s, maar is anderzijds wel risicovol. Contact hiermee tijdens een wipe out kan snijwonden en breuken veroorzaken. Zo heeft de surfsport ook zijn eigen Marc Herremans. Voormalig toptalent Jesse Billauer liep een wervelbreuk met verlamming van benen op na een val. Gelukkig is dit een quasi alleenstaand geval. Het weerhoudt hem echter niet al liggend nog steeds grote golven te surfen en om jonge rolstoelpatiënten te stimuleren extreme sporten te beoefenen.
Voorbereiding op surftrip
Ik krijg vaak de vraag hoe men zich optimaal kan voorbereiden op een surftrip. Als beginnend surfer hoef je geen uitermate sportief type te zijn om plezier te beleven. In normale omstandigheden is een basisconditie voldoende. In landen zoals de VS en Australië is het heel normaal om te surfen vanaf 3 jaar tot 65 of ouder. Dit bewijst nogmaals dat de sport toegankelijk en fysiek haalbaar blijft, ongeacht de leeftijd of het athletische vermogen. Liggen je ambities hoger, zoals zes uur surf per dag in zware condities, dan is zwemtraining (aëroob en interval), sportspecifieke- en stabilisatietraining, sportmedische screening en blessurepreventie aangeraden. Binnen BoardX verzorg ik daarom het medische luik en focust moni Thieu (Lic. Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie) zich op het trainingsgedeelte. In de tien jaar met BoardX-crew hebben we er al heel wat trips opzitten. Er gaat geen reis voorbij zonder hechting, wondinfectie, rugblokkage of iets dergelijks. Maar het is een droom om je job en hobby te kunnen combineren, vooral als je ziet dat je vrienden goede golven kunnen scoren door je medische interventie.
Last but not least dien ik iedereen te waarschuwen voor het allergrootste gevaar. Surfen is verslavend, maar het is de enige aandoening die ik als arts weiger te behandelen!
http://www.surfingdoctors.com
http://www.liferollson.org
Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele nieuwe trip!
Pssst... Misschien ontvang je ook wel een kortingsactie.