Twee weken geleden ging DZV van start en overtuigd vegetariër en monitrice Kaat schreef prompt BoardX in. Dat we enorm begaan zijn met het milieu is al langer bekend.
Twee weken geleden ging DZV van start en overtuigd vegetariër en monitrice Kaat schreef prompt BoardX in. Dat we enorm begaan zijn met het milieu is al langer bekend. Dagen zonder Vlees is dan ook ook het uitgelezen moment om dit extra in de verf te zetten! Onze groep telt momenteel amper 40 leden, maar prijkt wel mooi op de eerste plaats met meer dan 2500 m2 bespaard op onze ecologische voetafdruk! Hoera!
Eén van de grootste bijdragers aan onze groep is Jasper Van Oost (ook gekend als moni Jappie) met niet minder dan 195 vierkante meter op zijn teller. Jappie is de bink achter We’re All Athletes en leidt op dagelijkse basis parkour- en krachttrainingen. Bovendien legt hij zich tegenwoordig ook toe op Personal Coaching met het kersverse Primer Academy en staat hij op het punt om terug nieuw leven te blazen in het historische Leuvense Hal 5. We laten de spierbundel annex ondernemer aan het woord!
Hey Jappie, dat je erin geslaagd bent om zo’n grote voorsprong te halen op al de rest van onze groep is grotendeels te danken aan het feit dat je sinds kort overgeschakeld bent op een veganistisch dieet. Vertel eens what in the world je ertoe heeft geleid hiervoor te kiezen?
Yes! Ik krijg vaker en vaker die vraag en vind het steeds leuker om erop te antwoorden. Een tijdje geleden ben ik heel wat meer beginnen lezen, luisteren en kijken om bij te leren: van een E-reader tot een koptelefoon en podcasts tot documentaires! Ik wijd zo veel mogelijk van m’n vrije tijd aan bijleren op zo veel mogelijk verschillende vlakken. Dat bracht me tot het punt dat ik erg begon na te denken over dieren en kwam tot de vaststelling dat ik mezelf nooit zo ver zou kunnen krijgen een dier te doden… Door vlees in de supermarkt te kopen, doe ik onrechtstreeks exact hetzelfde. Op die manier is alles dus gestart.
Niet veel later keek ik de documentaire ‘Cowspiracy’ en was ik uiteraard volledig overtuigd en tegelijk gedegouteerd van de gigantische impact van de vleesindustrie op ecologisch vlak. Daarnaast werd het me ook duidelijk dat tussen vegetarisch en veganistisch eten op ecologisch vlak nog steeds een groot verschil is.
Tot slot ben ik me heel erg gaan interesseren in voeding (een aspect waar ik het altijd hield bij ‘ik eet gezond en gevarieerd’). Ik leer heel veel over ‘plant based eating’ en waarom zuivelprodukten eigenlijk echt helemaal niet goed zijn voor jezelf als mens.
Als besluit zijn er voor mij dus drie luiken: voor de dieren, voor het milieu en voor mezelf. Ik merk dat ik 0 problemen ondervind om dit momenteel op deze manier vol te houden. Als één van de drie aspecten wegvalt, heb ik nog steeds 2 andere zaken om aan te denken.
Hoe slaag je erin om volwaardige maaltijden samen te stellen als je je naast vlees en vis ook nog alle zuivelproducten zoals melk, room en kaas ontzegt?
Topvraag! Vlees en vis uit de supermarkt is vaak heel erg vervuild en volgepropt met hormonen en producten die je lichaam en geest geen goed doen. Koemelk is absoluut niet bedoeld voor mensen. Melk die dient om kalfjes groot te brengen en ons spijsversteringstelsel is niet gemaakt om deze melk te verteren. Bovendien wordt het voor verkoop ook nog eens volgestoken met brol. Met dit in m’n achterhoofd wil ik die producten absoluut niet meer tot mezelf nemen, dus wordt het erg leuk en simpel om op zoek te gaan naar andere manieren.
Je hebt het soja-verhaal (waar ik momenteel zelf nog erg veel over probeer op te zoeken en bij te leren) dat zonder twijfel de simpelste manier is om melk, room en yoghurt te vervangen en dus volledig uit je voedingspatroon te verwijderen.
Vlees en vis vervang ik af en toe door tofu, tempeh of andere vleesvervangers (als vegan zeker checken, want vaak zit er melkpoeder of eieren in).
Kaas at ik nooit erg veel, maar ook hier bestaan heel wat vegan producten van ooooof als je er heel veel zin in hebt kan je ze ook perfect zelf proberen maken.
Tegenwoordig probeer ik iets anders naar maaltijden te kijken. Ik zorg ervoor dat mijn maaltijden ongeveer allemaal koolhydraten, vetten en proteïnen bevatten. Het is bijvoorbeeld veel belangrijker regelmatig eiwitten te eten dan een grote portie in één keer en dan verder niet meer.
Vroeger sloeg je met gemak twee volledige gebraden kippen, vijf bouletten en een kilo pasta achterover. Loop je geen tekorten op door enkel plantaardige producten te eten? Hoe compenseer je al die proteïnen en calorieën tegenwoordig?
Eerst en vooral: ik voel me top! Ik heb geen energie tekort, ik voel me meer atletisch dan ooit en ben bijzonder gelukkig. Een paar dagen geleden heb ik bloed laten nemen om toch eens te kijken of er geen tekort binnensluipen zonder dat ik ervan weet. Naar ijn gevoel heb ik geen tekorten, maar ik doe wel wat research om zeker te zijn dat ik ‘alles’ binnen krijg. Vitamine B12 en ijzer zijn de grootste concerns voor een veganistisch of vegetarisch voedingspatroon. Ijzer in vlees (haem-ijzer) neemt het lichaam makkelijk op vergeleken met het ijzer in plantaardige voeding (non-haem-ijzer). Je komt dus zeker geen ijzer tekort, maar moet gewoon wat creatiever omgaan met deze producten om ervoor te zorgen dat je lichaam er voldoende opneemt. Zo wordt ijzer beter opgenomen in combinatie met zure producten en minder goed opgenomen door cafeïne.
Vitamine B12 vormt het grootste probleem, dit is bijna onmogelijk op te nemen via plantaardige voeding (gist vormt hier een bron van en het wordt soms toegevoegd in plantaardige melk of yoghurt). Indien mijn bloed uitwijst dat ik hier een tekort in heb, zal ik waarschijnlijk een vitamine B12 supplement moeten nemen. Calorieën compenseer ik niet, ik kan ook nog altijd veeeeel eten als veganist, daarbij heb ik vooral ook geleerd dat het belangrijkst is kwaliteit te bewaken niet zozeer kwantiteit. Voor mij is het dus veel interessanter te spelen met WAT ik in opneem dan hoeveel. Proteïnen zijn ook absoluut niet moeilijk, maar nogmaals: het is belangrijker het regelmatig te i.p.v. een gigantische hoeveelheid in één keer. In tegenstelling tot koolhydraten kan het lichaam immers zeer moeilijk een eiwitten opslaan waardoor ‘te veel’ niet echt zin heeft. Mijn proteïnen haal ik uit sojaproducten, erwten en bonen, noten en zaden en bepaalde groenten.
Voor velen is het al een heel moeilijke opdracht om 40 dagen lang maaltijden voorgeschoteld te krijgen waar gewoon het onderdeel vlees of vis weggelaten is, laat staan om je leven lang veganistisch te eten. Daarnaast krijgen veganisten vaak het vooroordeel over zich heen langharige bleke en slappe hippies te zijn die constant met hun belerend vingertje lopen te zwaaien. Is dit zo (afgezien van je kathedraal van een lichaam dan)?
Laat ik even duidelijk benadrukken dat ik allesbehalve een ‘vinger wijzende veganist ben’ of zal worden. Ik zal hier zeker en vast wel eens lacherig om doen, maar niemand is perfect en je probeert gewoon op je eigen manier je best te doen. Zolang je zelf maar tevreden bent en gelooft in wat je zelf doet. Voor mij is dat het allerbelangrijkste. Oh, en daag jezelf uit: get out of your comfort zone now and then! Iedereen heeft een keuze, probeer niet altijd te gaan voor de makkelijkste keuze… Ik zal regelmatig eens op bloedcontrole gaan bij de dokter en op die manier proberen zo goed mogelijk te voorkomen dat ik een slappe vinger wijzende hippie word, beloofd!
Op je instagramaccount @jaspervanoost verlekker je je volgers met heerlijk uitziende bordjes. Kost het niet enorm veel meer tijd om dit allemaal klaar te maken in plaats van gewoon snel een boterham met choco tussen je kiezen te gooien? Kan je een paar voorbeelden geven van een paar van je lekkere maaltijden?
Ik zal zeker en vast af en toe nog eens een boterham met choco tussen m’n kiezen gooien! Ik zorg ervoor dat het echt goed brood is en dat de choco van het Boerinneke is (die is vegan) en geniet er eens zo veel van! Momenteel merk ik dat dit eigenlijk absoluut niet veel moeite kost… Ik maak tegewoordig zeer vaak m’n ontbijt voor ik ga slapen en laat het trekken in de koelkast (super lekker en tijdsbesparend). Ik probeer één moment per week een nieuw recept te maken en maak hier echt veel van, op die manier doe ik dan aan wat ‘meal prepping’. Momenteel heb ik drie gerechten in m’n vriezer steken en dit weekend probeer ik opnieuw een kook moment te vinden. Ik probeer die momenten zo veel mogelijk te plannen samen met m’n zusje (zij kookt ook heel graag en workout trouwens elke ochtend in de Primer Academy) super leuk en leerrijk!
Jappie's favourites
Mijn favorite en simpel ‘gerecht’ op dit moment is m’n ontbijt. Als ik zie hoe vaak mensen me zeggen ‘ik heb geen tijd voor ontbijt’, dan denk ik dat dit echt een toptip is. Op de foto zie je een ontbijtje op een weekenddag (hier heb ik meestal net iets meer tijd). Doorheen de week is dit meeeeestal enkel de overnight oats of overnight granola (glazen pot die je ziet), de rest zijn heerlijke extra’s!
-Toost met pindakaas, pompoenpitten, appelschijfjes en kaneel. Super gigantisch heerlijke en gezonde combo! Dit op zich al koolhydraten, eiwitten én gezonde vetten.
-Amandelnoten (ook wel eiwitten) en avocado als extra goede vetten die ervoor zorgen dat je je langer ‘vol’ voelt en super goed voor je zijn.
-Appelspiejes en een kiwi, voor vitaminen en vezels.
-Overnight Granola/Oats:
Dit is zeer vaak mijn ‘go to’ ontbijt. Ik zorg voor plant based yoghurt of melk, granola of muesli, zaden, noten, fruit en eventueel extras (cocosrasp, raw cacaopoeder, pindakaas, …). Het concept is dat je de avond voor je ontbijt alles klaarmaakt en de pot gewoon een nacht in de koelkast laat staan. Je bespaart tijd en leert heel creatief omgaan met voeding. Als je granola gebruikt, kan je best met yoghurt werken (zo blijft de granola lekker krokant). Als je met havermout werkt, kan je best met ‘melk’ werken, zo loopt de melk tussen de havermout en krijgt alles een aangename textuur. Smaken zijn uiteraard naar believen te combineren, maar hier alvast mijn favorites!
***Peanut Fibah
- Laagje granola, pompoen pitten, hennepzaad en chia zaad mengen (1-2 cm)
- Aantal blauwe bessen
- Laagje yoghurt (natuur ooof natuur met haver of amandelen) (1-2 cm)
- Laagje pindakaas (ruw uitsmeren met lepel of je propere vinger) (1 cm)
- Principe herhalen en afwerken met dun laagje granola en cacao nibs
***Kawkawnut
- Laagje granola, kokosrasp, hennepzaad en chia zaad mengen (1-2 cm)
- Aantal bosvruchten en amandelnoten
- Laagje yoghurt (natuur ooof kokos) (1-2 cm)
- Raw cacaopoeder (theelepel(s) uitstrooien over yoghurt) (1-2 theelepel(s))
- Principe herhalen en afwerken met dun laagje granola en kokosrasp
***Red Riot
- Laagje granola, goji bessen, hennepzaad en chia zaad mengen (1-2 cm)
- Aantal rode vruchten
- Laagje yoghurt (natuur ooof kokos) (1-2 cm)
- Raw cacaopoeder (theelepel(s) uitstrooien over yoghurt) (1-2 theelepel(s))
- Principe herhalen en afwerken met dun laagje granola en kokosrasp
Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele nieuwe trip!
Pssst... Misschien ontvang je ook wel een kortingsactie.