INTERVIEW SEPPE & ANTHONY SMITS

Seppe en Anthony Smits behoren tot de absolute snowboardtop. Sinds ze drie jaar geleden voor het eerst voet zetten op onze surfcamps, zijn ze er niet meer weg te slaan.

Meer lezen

INTERVIEW SEPPE & ANTHONY SMITS

Seppe en Anthony Smits behoren tot de absolute snowboardtop. Sinds ze drie jaar geleden voor het eerst voet zetten op onze surfcamps, zijn ze er niet meer weg te slaan. Terwijl Seppe halsbrekende tricks uit zijn mouw schudt voor die ene perfecte foto, waagt Anthony zich aan een al even zware beproeving: een week als stagemonitor bij BoardX! We konden de twee strikken voor een dubbelinterview.


Seppe Smits_FS Handplant_Tux_by Bavo Swijgers

Jullie zijn inmiddels vaste gasten op onze surfcamps in Spanje. Waarom beslissen sneeuwmannen om het eens over een andere boeg te gooien en après-skifeestjes te ruilen voor beach parties?

Anthony: “Ik heb BoardX leren kennen toen ik net begon met boarden op mijn eerste BK in 2003. Toen was BoardX nog veel met snowboarden en winter bezig en ben ik anderhalf jaar door jullie gesponsord geweest. De deal was toen dat ik wat reports schreef voor de website over wat er in de winter allemaal gebeurde en dat ik dan mee mocht gaan surfen.“

Seppe: “BoardX ken ik al een tijdje via het snowboarden aangezien ze ook snowboardtrips doen. Het is zeker en vast leuk als je ‘s avonds gewoon dikke feestjes op het strand kunt bouwen na een lekkere avondsurfsessie!”

Anthony Smits_Back flip transfer_Hemsedal_by Bavo Swijgers

Hebben jullie al vaak gesurft? Een lift in het water of een wavepool zou het leren surfen enorm vergemakkelijken. Wat zouden jullie denken van zo'n indoorsurfbad dicht bij huis?

Seppe: “Tot nu toe zitten we aan vier weken surfen. Al vanaf de eerste dag in het water probeerden we ongebroken golven te surfen wat toch heel wat wipe-outs als gevolg had. Wij wilden uiteraard cool doen en dachten dat we die golven wel aan zouden kunnen. Maar eens we in het water lagen, bleek het toch heel wat moeilijker te zijn om door de golven te geraken. Maar het uiteindelijke gevoel van zo’n golf te kunnen pakken, was het allemaal waard! Een lift voor te surfen zou het zeker en vast een stuk gemakkelijker maken, maar het zou ook de hele sport veranderen en misschien het unieke gevoel van het surfen wegnemen. Als er een plek dicht bij mij thuis zou zijn met goeie golven, zou ik zeker vaker in het water zitten!”

Anthony: “Het concept van een wavepool zou zeker wel vet zijn, ik denk dat het in België ook absoluut zou aanslagen omdat het net zoals bij snowboarden ervoor zorgt dat je niet meteen grote afstanden moet afleggen om je sport te kunnen beoefenen!”

Seppe Smits_Cab5_Tux_by Bavo Swijgers

Tegenwoordig vind je in elke surfspot wel een surfkamp. Wat maakt BoardX zo uniek, dat jullie jaar in jaar uit naar ons komen? Wat vinden jullie van de camps en hun monitoren?

Seppe: “Haha, je kan wel een beetje lui zijn op de BoardX-trips. Ze maken al het eten voor je en organiseren vette parties en activiteiten. Maar ik moet zeker zeggen dat de sfeer altijd heel goed is. Ondertussen beginnen we veel mensen te kennen die ieder jaar terugkomen en zeker en vast de monitoren zijn altijd heel chill. En het eten is supergoed altijd, zeker en vast met de barbecue is er altijd een megagoed saladebuffet.”

Anthony: “De camps zijn zeer goed opgebouwd, je kan echt genieten van een vakantie omdat alles gewoon voor je geregeld wordt, terwijl je zelf gewoon je ding kan doen de hele dag. De crew van monitoren is ook altijd tof, wij zijn op dat vlak misschien nog net iets anders dan andere gasten, maar wij proberen ook veel samen met de monitoren te doen en ons niet enkel onder de gasten te mengen.”

Anthony Smits_BS air_Levi_by Bavo Swijgers

Anthony, na een paar jaar als gast op onze surfcamps, heb je besloten om stage te komen doen als BoardX-monitor. Wat trekt je aan in het leven van een BoardX-moni? Zou je het zien zitten om iedere zomer drie à vier maanden lang te werken op een BoardX-surfcamp?

Anthony: “Ik geniet er superhard van om in de zomer ook met boardsports bezig te zijn, om activiteiten te organiseren voor de gasten en mee te helpen om hen een vette week te bezorgen. Ik ben met snowboarden ook al meedere keren als monitor meegeweest en daar haal ik zelf veel plezier uit.”

Seppe Smits_Portret_by Bavo Swijgers

Seppe, jouw prestaties de voorbije jaren gingen niet onopgemerkt voorbij. Dankzij jou krijgt het snowboarden een plekje in het nieuws naast voetbal, tennis en wielrennen en is de volledige boardsport community je enorm dankbaar. Hoe voel je je daarbij?

Seppe: “Ik ben er heel blij om dat er erkenning komt voor het snowboarden in België en dat ik daar aan kan bijdragen. Snowboarden is voor mij een enorm grote passie en als deze sport wat groter kan worden en zo meer geld in de sport kan brengen, is dat altijd handig meegenomen. Maar wat er ook gebeurt, ik zal altijd blijven boarden!”

Anthony SMits_BS5_Silvretta_by Bavo Swijgers

Anthony, je hoort bij de top vijf van beste Belgische snowboarders, je zat in het A-team van de VSSF, je jureert op al hun indoorwedstrijden en je gooide onlangs nog vlotjes een cab9 op de Quiksilver Sping Battle in Flachauwinkl. Vertel eens wat jouw beste resultaat is op snowboardvlak?

Anthony: “De afgelopen Spring Battle is zeker een van mijn beste resultaten ooit op internationaal niveau na mijn knieblessure. Dit jaar was het een 5 star TTR met veel grote namen en hoog niveau, met mijn vijftiende plaats daar was ik echt stoked! Voor de rest heb ik meerdere titels op het BK in alle disciplines wat ook altijd wel mooi is. Verder heb ik één keer de finale gehaald op een wereldbeker Big Air, de tweede plaats op een Europa Cup Big Air en een zesde plaats op de Burton European Open Slopestyle bij de junioren.”

Anthony Smits_BS5_Silvretta_by Bavo Swijgers

Uitgaan en een pintje drinken. Kan dat voor een topsporter? Op een wedstrijd moet je toch gewoon maar een drietal keer over een jump springen en daarna weer naar de afterparty gaan?

Seppe: “Ja, een pintje is goed voor de recuperatie, haha. Op zich is een pintje zelfs gezonder dan een cola. Maar in het algemeen moet je er zeker voor zorgen dat je lichaam in orde is. Ik volg geen specifiek dieet, maar probeer wel gezond te eten, genoeg fruit en groenten te eten en ervoor te zorgen dat ik voldoende energie binnenkrijg. Ik train vier tot vijf dagen per week in de fitness om ervoor te zorgen dat mijn lichaam sterk genoeg is om een heel seizoen te kunnen overleven en af en toe een crash aan te kunnen zonder dat je lichaam in duizend stukken breekt. Vooral sterke beenspieren zijn belangrijk om honderden landingen te overleven.”

Je reist van wedstrijd naar wedstrijd, rijdt van training naar training en vliegt van fotoshoot naar fotoshoot. Heb je nog voldoende vrije tijd voor een sociaal leven of vakantie?

Seppe: “Voor mij is het leven dat ik op dit moment leid een ideale combinatie. Ik heb eigenlijk twee verschillende vriendenwerelden, één in Belgie en één in de snowboardwereld. Aan vakantie heb ik niet echt behoefte. Een vriendinnetje is een andere zaak. Tot nu toe ben ik er nog niet aan begonnen, maar ik betwijfel of het tijdens het winterseizoen goed zou werken. Ik geniet wel van het vrije leven tot ik de ware tegenkom. Mijn ouders daarentegen staan zeker en vast volledig achter mij, maar hebben het af en toe wel wat moeilijker met het feit dat ik zo weinig thuis ben. Ik ga daar iets gemakkelijker mee om. Als ik in het buitenland zit, heb ik totaal geen heimwee, maar als ik terug thuiskom, ben ik altijd wel blij om hen terug te zien.”

Voor studeren blijft er weinig tijd over... Maar is dat eigenlijk wel nodig?

Seppe: “Ja, studeren is een beetje moeilijk geworden om nog te combineren met snowboarden. Op dit moment kan ik rondkomen met wat ik verdien met snowboarden en kan ik ook een beetje sparen voor later. Maar dat ik nooit meer zal moeten werken, zit er niet in. Dan moet je al een naam als Shaun White hebben.”

Kunnen jullie aan ons jong en ambitieus publiek vertellen hoe ze ook zo ver als jullie kunnen geraken?

Seppe: “Ja, in de eerste plaats door vooral veel op een snowboard te staan, veel te vallen en terug op te staan. Maar wat ze altijd moeten onthouden, is om met hun beide voeten op de grond te blijven staan. Ik heb samen met Anthony altijd wel het geluk gehad dat onze ouders zo achter ons stonden en zo veel kilometers hebben gereden met de auto om ons naar de indoorpiste en het buitenland te brengen. De steun van de ouders is ook zeer belangrijk.”

Anthony, zeg eens wat ze zeker NIET mogen doen willen ze ooit wereldkampioen worden?

Anthony: “Vroeger was snowboarden veel losser, tegenwoordig zijn de jumps zo groot en is het niveau zo hoog dat je echt wel een getrainde atleet moet zijn... Seppe en ik zitten gemiddeld drie tot vier dagen in de week in de fitness en gaan drie keer per week lopen om te zorgen dat ons lichaam alles aan kan! Dus je moet er echt wel veel tijd in steken tegenwoordig! Feestjes blijven natuurlijk wel standaard na de wedstrijden, maar het is zeker niet meer elke dag uitgaan en met een kater de berg op gaan.”

Je sukkelt wat met je knie sinds het Proximus Xtreme Event in Tour & Taxis. Was dat niet gebeurd, dan had je wellicht wereldwijd podiumplaatsen gedeeld met je broer en samen de Belgische snowboardsport kunnen vertegenwoordigen?

Anthony: “Op Proximus Xtreme had ik mijn knie ontwricht en hiermee mijn knieschijf gebroken en nog een hele hoop banden en ligamenten gescheurd... Na mijn operatie en revalidatie heb ik zeker twee jaar nodig gehad om terug op mijn niveau van voor de crash te komen. Tijdens die twee jaar is het niveau enorm omhooggegaan in het snowboarden en dat heb ik nooit meer kunnen inhalen om bij de wereldtop te geraken zoals Seppe! Ik durf niet echt te zeggen of ik het zonder die blessure wel gehaald had, maar de kans was zeker wel groter geweest.”

Welke weg sla je nu in?

Anthony: “Momenteel ben ik met mijn studies bezig, maar ik zou graag trainer worden van het nationale team en mijn ervaringen doorgeven aan de volgende generatie en hen zo helpen om hopelijk ooit wereldtop te worden!”

Jullie worden als een van de weinige atleten in België gesponsord door verschillende merken. Wat moet je doen om gesponsord te worden?

Seppe: “Anthony en ik zijn nooit zelf naar sponsors gegaan om te vragen of ze ons wilden sponsoren, ze zijn altijd naar ons gekomen. Als je jezelf in de spotlights snowboard, zal je wel opgemerkt worden. Op dit moment is het voor mij wel een beetje gemakkelijker geworden aangezien ik nu samenwerk met een agent die voor mij de deals met sponsors regelt. Vroeger draaide dit bijna enkel om materiaal dat ze ons gaven, maar bij mij is dat nu wel verder gegroeid tot een maandelijks inkomen.”

Anthony: “Ik krijg van mijn sponsors alle spullen die ik nodig heb om het seizoen rond te komen, als ik bijvoorbeeld een board breek, zorgen ze dat ik een nieuw heb zodat ik kan blijven rijden en hun merk kan promoten. Puur financieel is mijn niveau niet hoog genoeg om hier geld mee te verdienen, dat is enkel voor de wereldtop!”

Doordat je het levende bewijs bent dat je ook als Belg kan uitblinken in een wintersport, werkt dit voor jonge snowboarders enorm motiverend. Wat kan België of de federatie nog beter doen om het niveau hier op te krikken?

Seppe: “De sport kan zeker en vast nog groeien en meer in de media komen, maar dat is niet vanzelfsprekend in België met al die andere sporten die altijd in de spotlights komen. Het blijft in België nog steeds eenvoudiger om een voetbalveld te vinden dan een indoorpiste. Momenteel organiseert de federatie vaak talentscouting en indoorcamps, dus ze zijn zeker goed bezig om jongeren te motiveren om te snowboarden.”

Wat zou je nog graag bereiken in de snowboardwereld?

Seppe: “Een Olympische medaille is op wedstrijdvlak zeker het hoogste dat je kan bereiken in het snowboarden, maar voor mij is dit zeker niet het ultieme doel.”

Doen jullie voor een wedstrijd een bepaalde outfit aan? Draag je bijvoorbeeld een Speedo i.p.v. een boxershort of heb je een lucky board?

Anthony: “Haha, nee. Dat hebben wij totaal niet!”

Seppe: “Ik loop met plezier onder een ladder door, breek een spiegel en mors tegelijkertijd wat zout net voor een wedstrijd, haha.”

Tenslotte een laatste vraag: Kijken mag, aankomen niet: boardbabe, skatergirl of surfchick? Wie kies je?

Anthony: “Hmm, zeker geen makkelijke vraag! Het probleem bij snowboardchicks is dat je vaak niet goed ziet wat er onder de laag kleren en bril verscholen zit, bij surfen op het strand wordt er iets minder aan de verbeelding overgelaten... Skatergirls hebben me nooit veel aangesproken, maar met het opkomen van het longboarden bij de meisjes heeft dit toch ook wel iets. Doe mij maar een chick die snowt en surft, daar kan je de hele wereld mee zien en eender waar met je boardsports bezig zijn!”

Seppe: “Haha, ik denk toch surfchick. Die kunnen niks verbergen en staan altijd wel strak. En de kans is ook een stuk groter dat het warm is buiten als je er eentje opscharrelt!”

© BoardX Magazine 2012

https://www.instagram.com/seppe.smits/
https://www.redbull.com/int-en/athlete/seppe-smits
http://anthonysmits.weebly.com/

Nieuwsbrief

Blijf up to date

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele nieuwe trip!
Pssst... Misschien ontvang je ook wel een kortingsactie.

Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven. Geen spam.